Avertizări Avertizări

Înapoi

Atenționare de Cod Galben pentru 8 bazine hidrografice

Conform situaţiei hidrometeorologice actuale, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o atenționare hidrologică de Cod Galben, care intră în vigoare în această seară, începând cu ora 22:00 și este valabilă până vineri, ora 14:00.

În acest context sunt vizate unele râuri din bazinele hidrografice Mureş, Timiş, Olt, Vedea, Argeș, Ialomiţa, Siret și Prut, unde există riscul depăşirii COTELOR DE ATENŢIE.  

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare începând de astăzi, la miezul nopții, până mâine la ora 10:00, pe unele râuri mici din judeţele: Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. Aceleași fenomene se pot produce mâine începând cu orele prânzului, până la miezul nopții, pe unele râuri mici din judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

Conform procedurii de codificare a informărilor, atenționărilor și avertizărilor hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară națională sau regională din 10.09.2012, Codul Galben  atrage atenția asupra riscului de viituri sau creşterilor rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.