Avertizări Avertizări

Înapoi

Cod Galben pentru râuri din 14 bazine hidrografice

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, I.N.H.G.A. a emis o atenționare hidrologică de Cod Galben, care intră în vigoare începând de mâine, ora 6:00 și este valabilă până duminică ora 10:00.

În acest context vor fi afectate următoarele bazine hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Timiş, Jiu, Olt, Argeș, Suceava, Moldova şi Bistriţa, unde se pot produce creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Maramureş, Bistriţa Năsăud, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea şi Argeş

Conform procedurii de codificare a informărilor, atenționărilor și avertizărilor hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară națională sau regională din 10.09.2012, Codul Galben  atrage atenția asupra riscului de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

 

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.