Avertizări Avertizări

Înapoi

Cod Portocaliu pe afluenții Prutului până astăzi la miezul nopții

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiștii I.N.H.G.A. au emis o avertizare hidrologică de Cod Portocaliu, care intră în vigoare astăzi,  la ora 15:00 și este valabilă până la miezul nopții.

Sunt vizate în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. Exista riscul depăşirii COTELOR DE APĂRARE pe afluenţii Prutului aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Drânceni şi amonte stația hidrometrică Oancea, cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Bacău, Vaslui şi Galaţi.

Totodată, începând de astăzi, ora 15:00, până mâine, la ora 16:00, este instituit Codul Galben pentru judetele: Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Harghita, Mureş, Sibiu, Braşov, Alba, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi şi Botoşani. De asemenea, mâine intre orele 6:00 – 16:00, fenomenele hidrologice pot avea o probabilitate si intensitate mai mare pe râurile mici din județele: Maramureș și Bistrița Năsăud.

Conform procedurii de codificare a informărilor, atenționărilor și avertizărilor hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară națională sau regională din 10.09.2012, Codul Portocaliu  atrage atenția asupra riscului de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

Codul Galben este instituit în caz de risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

 

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.