Avertizări Avertizări

Înapoi

Judeţele Caraş Severin şi Timiş sub incidența Codului Portocaliu până mâine la ora 15:00

În cursul zilei de astăzi, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de Cod Portocaliu, care va intra în vigoare astăzi, la ora 20:00, cu valabilitate până mâine la ora 15:00.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, există posibilitatea depășirii COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri din judeţele Caraş Severin şi Timiş, care vor fi sub avertizare de Cod Portocaliu în intervalul menționat mai sus.

De asemenea, începând de astăzi, ora 13:00, până mâine, la miezul nopții, este instituit Codul Galben pentru următoarele bazine hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Bistriţa.

Se menționează că în acest context se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

Conform procedurii de codificare a informărilor, atenționărilor și avertizărilor hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară națională sau regională din 10.09.2012, Codul Portocaliu  atrage atenția asupra riscului de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

Codul Galben este instituit în caz de risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

 

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.