Avertizări Avertizări

Înapoi

Judeţele Constanţa şi Tulcea sub incidența Codului Portocaliu

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea hidrologică de Cod Portocaliu, care va intra în vigoare astăzi, la ora 16:00, cu valabilitate până mâine la ora 07:00.

În acest context, există posibilitatea depășirii COTELOR DE APĂRARE pe râurile din Dobrogea, în judeţele Constanţa şi Tulcea, acestea fiind sub incidența Codului Portocaliu, în intervalul menționat mai sus.

Totodată, pentru bazinele hidrografice Olt, Argeș, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea este instituit Codul Galben, începând de astăzi, la ora 13:00, până mâine, la ora 10:00.

Avertizarea hidrologică de Cod Galben și Cod Portocaliu vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare începând de astăzi la ora 18:00, până mâine la ora 03:00, pe unele râuri mici din judeţele: Tulcea şi Constanţa.

Conform procedurii de codificare a informărilor, atenționărilor și avertizărilor hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară națională sau regională din 10.09.2012, Codul Portocaliu  atrage atenția asupra riscului de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

Codul Galben este instituit în caz de risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.