Avertizări Avertizări

Înapoi

Risc de inundații în județele Vaslui și Galați până astăzi, la ora 15:00

În urma precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate, care plasează județele Vaslui și Galați sub incidența Codului Roșu. Aceasta a  intrat în vigoare astăzi,  la ora 09:35 și este valabilă până la ora 15:00.

În acest context se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinul hidrografic Elan, cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici aferente aceluiași bazin, amonte stația hidrometrică Murgeni.

De asemenea, există probabilitatea depășirii COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinul hidrografic Prut, mai exact, afluenții aferenți sectorului aval stația hidrometrică Drânceni și amonte confluență cu râul Elan, în județul Vaslui, unde este instituit Codul Portocaliu, valabil până la ora 15:00.

Conform procedurii de codificare a informărilor, atenționărilor și avertizărilor hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară națională sau regională din 10.09.2012, Codul Roșu  atrage atenția asupra riscului de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele. În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTELOR DE PERICOL / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm).  Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor.

Codul Portocaliu este instituit în caz de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor

 

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.