Avertizări Avertizări

Înapoi

Risc de viituri în mai multe județe din țară

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de Cod Portocaliu, care va intra în vigoare astăzi, la ora 16:00, cu valabilitate până mâine la ora 10:00.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, există posibilitatea depășirii COTELOR DE APĂRARE pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad, Siret Jijia şi Prut, care vor fi sub avertizare de Cod Portocaliu în intervalul menționat mai sus. Sub incidența aceluiași cod vor fi şi râurile din Dobrogea, în judeţele: Constanţa şi Tulcea, începând de mâine, ora 06:00, până la miezul nopții.

De asemenea, începând de astăzi, ora 14:00, până mâine, la miezul nopții, este instituit Codul Galben pentru următoarele bazine hidrografice: Olt, Vedea, Argeș, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Avertizarea hidrologică de Cod Galben și Cod Portocaliu vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare astăzi de la ora 18:00, până mâine la ora 06:00 pe unele râuri mici din judeţele: Botoşani, Iaşi şi Vaslui şi pe unele râuri mici din județul Constanţa mâine de la ora 06:00 până la ora 16:00.

Conform procedurii de codificare a informărilor, atenționărilor și avertizărilor hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară națională sau regională din 10.09.2012, Codul Portocaliu  atrage atenția asupra riscului de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

Codul Galben este instituit în caz de risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.