Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.05.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 01.05.2022 ora 07.00 – 02.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând cursul s
uperior al Prutului, cursul mijlociu şi inferior al Oltului şi cursurile inferioare ale Argeşului, Dâmboviței şi Sabarului, unde au fost în creştere prin propagare.
Pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori peste mediile multianuale pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Prahova, Buzău, Bistriţa, Moldova, Suceava, pe cursul Jiului, în bazinul superior al Ialomiței, bazinul mijlociu și inferior al Mureșului, bazinul superior al Oltului, bazinul inferior al Argeşului, precum şi pe unii afluenți ai acestuia din bazinul superior şi sub mediile multianuale lunare pe celelalte râuri, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Vedea şi pe afluenții Jiului inferior.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 01.05.2022 – 02.05.2022 a fost în creștere, având valoarea de 4900 m3/s, sub media  multianuală  a  lunii  mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Călărași – Vadu Oii, în scădere pe sectorul Bechet – Oltenița și staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 02.05.2022 ora 07.00 – 03.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând cursul superior al Prutului şi cursurile inferioare ale Oltului şi Argeşului, unde vor fi în creştere prin propagare.
Pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staționare.
Sunt posibile creşteri de niveluri și debite, pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, ca urmare a precipitațiilor, slabe cantitativ, prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere (5100 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Bechet și la Tr. Măgurele, în scădere la Corabia și pe sectorul Zimnicea - Călărași și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Tulcea.