Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.05.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
07.05.2022 ora 07.00 – 08.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice:  Bârlad, Prut și cele din Dobrogea unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele Vişeu, Iza şi bazinul superior al Someşului debitele au fost în creştere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Someșul Mic, Crișul Repede, Crișul Alb, pe unii afluenți ai Crișului Negru, bazinele superioare ale Izei, Turului, Someșului, Mureșului, Arieșului, Târnavelor, Jiului, Argeșului și pe cursul superior al Bistriței şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice ale Rm. Sărat, Bârladului şi Jijiei.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 07.05.2022 – 08.05.2022 a fost  staționar, având valoarea de 5000 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița și în creștere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
08.05.2022 ora 07.00 – 09.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bârlad, Prut și cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Pe râurile din bazinele Vişeu, Iza şi bazinul superior al Someşului debitele vor fi în creştere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării.
 Sunt posibile ușoare creșteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal și munte din jumătatea de nord a țării datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, prognozate. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staţionar (5000 m3/s).
În  aval  de  Porțile  de  Fier  debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița şi în creştere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.