Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.05.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 08.05.2022 ora 07.00 – 09.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice:  Vişeu, Iza, Someş (exceptând bazinul Someșului Mic, unde au fost în scădere) și bazinele superioare ale Bistriței, Sucevei și Moldovei, unde au fost în creştere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bârlad, Prut și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost staționare.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someș, Crișul Repede, pe unii afluenți ai Crișului Negru, bazinele superioare ale Izei și cursul superior al Bistriței şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia și pe cursul Tazlăului.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 08.05.2022 – 09.05.2022 a fost  staționar, având valoarea de 5000 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița, staționare la Călărași și în creștere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 09.05.2022 ora 07.00 – 10.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș și bazinele superioare și mijlocii ale Bistriței, Sucevei și Moldovei, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Vedea, Bârlad, Prut și pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide, precum şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal și munte, cu o probabilitate mai mare pe râurile din jumătatea de nord a țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de averse, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staţionar (5000 m3/s).
În  aval  de  Porțile  de  Fier  debitele vor fi în general în scădere.