Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.05.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 09.05.2022 ora 07.00 – 10.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Arieș, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului Mic, Crișului Repede, bazinele superioare ale Izei, Someșului, Crasnei, Barcăului, Crișului Negru, Mureșului, Târnavelor și cursurile mijlocii şi inferioare ale Sucevei, Moldovei şi Bistriţei, unde au fost în creştere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării și râurile din bazinele hidrografice: Crișul Alb, Bega, Timiș, Moravița, Caraș, Nera, bazinele mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Mureșului, bazinul superior al Bârzavei cursul mijlociu și inferior ale Someșului, cursurile inferioare ale Someșului Mic și Crișului Repede, unde au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide, precum şi creşteri de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri din zonele de deal și munte, în special din Crișana, Maramureș și Transilvania, ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someș (cu excepția Lăpușului), Crișul Repede, bazinul superior al Izei și cursul superior al Bistriței şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia și pe cursul Tazlăului.
În interval au fost emise două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 09.05.2022 – 10.05.2022 a fost  în scădere, având valoarea de 4800 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia –Vadu Oii și în creștere pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 10.05.2022 ora 07.00 – 11.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Arieș, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului Mic, Crișului Repede, bazinele superioare ale Izei, Someșului, Mureșului, Târnavelor, unde vor fi în creştere ca urmare a precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării și râurile din bazinele hidrografice: Bega, Bârzava, Moravița, bazinele mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Timișului, bazinele inferioare ale Crișului Repede și Mureșului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide, precum şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal și munte, în special din Carpații Occidentali și Meridionali, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (4600 m3/s).
În  aval  de  Porțile  de  Fier  debitele vor fi în general în scădere.