Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.04.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 07.04.2022 ora 07.00 – 08.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Repede, Arieș, Târnave, Cerna, bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Someșului, Crasnei, Barcăului, Someșului Mic, Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului și Nerei, staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Vedea, Siret (cu excepția Buzăului, unde vor fi în scădere), pe râurile din Dobrogea, bazinele inferioare ale Vișeului, Izei, Argeșului, Ialomiței și bazinul mijlociu și inferior al Prutului și în scădere pe celelalte râuri. 
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someșul Mare, bazinele superioare ale Crișului Alb, Arieșului, Târnavelor și cursul superior al Bistriței şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sărat, Bârlad, Tazlău, afluenții din bazinul inferior al Jiului și afluenții din bazinul Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 07.04.2022 – 08.04.2022 a fost în creștere, având valoarea de 5600 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 08.04.2022 ora 07.00 – 09.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Crișul Repede, Arieș, Târnave, bazinele superioare ale Turului, Someșului, Lăpușului, Crasnei, Barcăului, Someșului Mic, Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului, Timișului, Bârzavei, Carașului și Nerei, în scădere pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Someșului Mic, Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului și relativ staționare pe celelalte râuri. 
Creșteri mai importante de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri din zona montană din Maramureș și Crișana.
Sunt posibile creşteri mici de niveluri și debite ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă  și pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte din centrul și estul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (5800 m3/s).
Pe tot sectorul aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere.