Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.10.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
14.10.2022 ora 07.00 – 15.10.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișului Alb, Mureșului, Begăi și Timișului, unde au fost în creștere ușoară datorită propagării.
Pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Someșului, Crișului Alb, Mureșului, Begăi, Timișului și pe cursurile superioare și mijlocii ale Bistriței și Trotușului, debitele au fost în scădere.
Creșteri izolate de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din centrul, sudul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor slabe cantitativ, prognozate.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someș, Crișuri, Mureș, Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, bazinele superioare și mijlocii ale Jiului, Oltului, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Argeșului, Ialomiței, cursul superior al Trotușului, cursul superior și mijlociu al Bistriței, cursul mijlociu și inferior al Timișului și mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 14.10.2022 – 15.10.2022 a fost în scădere (4200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Olteniţa, staţionare la Călăraşi  şi în creștere uşoară pe sectorul Cernavodă –Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
15.10.2022 ora 07.00 – 16.10.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, cursurile mijlocii și superioare ale Someșului și Mureșului unde vor fi în scădere, iar pe cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului debitele vor fi în creștere prin propagare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (3800 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în creștere pe sectorul Brăila – Tulcea.