Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 17.04.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
16.04.2022 ora 07.00 – 17.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Arieș, bazinele superioare și mijlocii ale Sucevei, Moldovei și Bistriței (afluent al Siretului) și bazinele superioare ale Mureșului și Oltului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea, debitele au fost în general staționare, iar pe celelalte au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din Maramureș și Moldova.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu şi Crasna și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sărat, Bârlad și pe afluenții Prutului.
În interval au fost emise două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 16.04.2022 – 17.04.2022 a fost  staţionar,  având   valoarea   de   5900   m3/s,   sub   media  multianuală  a  lunii  aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staționare la Bechet și în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
 17.04.2022 ora 07.00 – 18.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele superioare și mijlocii ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, Trotușului, pe afluenții din bazinul mijlociu și inferior ai Oltului și pe cele din Dobrogea, pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, Arieșului, Sucevei, Moldovei, Bistriței (afluent al Siretului), și cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului și Crișurilor, creșterile se vor datora numai propagării.
Pe râurile din bazinele Vedea, Bârlad, bazinele inferioare ale Argeșului, Ialomiței și pe afluenții Prutului, debitele vor fi în general staționare, iar pe celelalte vor fi în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite cu atingerea  COTELOR DE ATENȚIE se pot produce pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din sudul și sud – estul țării datorită averselor cu caracter torențial, prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (5800 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Corabia, staţionare la Tr.Măgurele şi în creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.