Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 17.05.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 16.05.2022 ora 07.00 – 17.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița și bazinele superioare ale Jiului și Oltului, unde au fost în scădere.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mic şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Târnava Mare, Timiș, Moravița, Nera, Cerna, Rm. Sărat, Bârladului, Jijiei, cursul Tazlăului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 16.05.2022 – 17.05.2022 a fost în scădere, având valoarea de 4400 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectoarele Zimnicea – Călărași și Brăila – Tulcea, în creștere pe sectorul Calafat – Tr. Măgurele și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Vadu Oii.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 16.05.2022 ora 07.00 – 17.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Arieș, bazinele superioare ale Crișurilor, Timișului, Jiului, bazinele inferioare ale Târnavelor și cursul mijlociu al Mureșului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate, însemnate cantitativ, sub formă de averse și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someș, Crasna, Barcău, Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele mijlocii și inferioare ale Crișurilor, Timișului, bazinul superior și inferior al Mureșului și bazinul superior al Otului, debitele vor fi în scădere.
Ca urmare a precipitaţiilor lichide, însemnate cantitativ, sub formă de averse, prognozate, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri din vestul și centrul țării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (4300 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia - Calafat şi Zimnicea – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.