Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.04.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
18.04.2022 ora 07.00 – 19.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul inferior al Someșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului, Ialomiței, Prahovei, Siretului și cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere ca urmare a propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bârlad, bazinele superioare ale Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului, Ialomiței, Prahovei, bazinul mijlociu și inferior al Prutului și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someşul Mare, Crasna, cursul superior şi mijlociu al Bistriţei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Moravița, Caraș, Nera, Rm. Sărat, Bârlad  şi pe afluenţii Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 18.04.2022 – 19.04.2022 a fost  în scădere,  având   valoarea   de   5700   m3/s,   sub   media  multianuală  a  lunii  aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Tr. Măgurele – Oltenița și în creștere pe sectoarele Bechet – Corabia și Călărași – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
19.04.2022 ora 07.00 – 20.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere, ca urmare a precipitațiilor lichide prognozate, propagării și cedării apei din stratul de zăpadă, pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, bazinul mijlociu și inferior al Oltului, cursurile inferioare ale Someșului, Siretului și cursul superior al Prutului, relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bârlad, bazinul mijlociu și inferior al Prutului și pe râurile din Dobrogea și în scădere pe restul râurilor.
Sunt posibile creşteri de niveluri și debite, ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, mai ales pe cele din centrul și vestul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (5500 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă și în creștere pe sectorul Hârșova – Tulcea.