Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.04.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 19.04.2022 ora 07.00 – 20.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană, în bazinele superioare ale râurilor: Jiu, Olt, Argeş şi Ialomița.
Pe celelalte râuri debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele: Someşul Mic, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna, Vedea, Bârlad, bazinele mijlocii şi inferioare ale Jiului, Oltului, Argeşului, Ialomiței, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul superior şi mijlociu al Bistriței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Moravița şi Bârlad şi pe afluenții Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 19.04.2022 – 20.04.2022 a fost  în scădere,  având   valoarea   de   5500   m3/s,   sub   media  multianuală  a  lunii  aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și în creștere pe sectorul Brăila – Tulcea
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 20.04.2022 ora 07.00 – 21.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor prognozate şi cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană, pe râurile din bazinele superioare şi mijlocii ale râurilor: Jiu, Olt, Argeș şi Ialomița.
Pe celelalte râuri debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele: Someşul Mic, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna, Vedea, Bârlad, bazinele inferioare ale Jiului, Oltului, Argeşului, Ialomiței, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile creşteri de niveluri și debite, ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte din centrul şi sud-vestul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (5400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe tot sectorul.