Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 20.11.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
19.11.2022 ora 07.00 – 20.11.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Jiu, bazinul superior și mijlociu al Oltului și numai prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Sucevei, Moldovei, Bistriței, Trotușului, cursurile inferioare ale Turului, Lăpușului, Crasnei, Barcăului și cursul superior al Prutului. 
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, pe afluenții Prutului,  Oltului inferior și pe râurile din Dobrogea debitele au fost staționare, iar pe celelalte au fost în general în scădere.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30 – 90% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare)  pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieș, Suceava, bazinele  superioare ale Mureșului, Moldovei, Bistriței, Trotușului și mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice:  Moravița, Cerna, Motru, Lotru, Olteț, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, unii afluenţi ai Argeşului superior și mijlociu şi unele râuri din Dobrogea.
Creșteri mai importante de debite și niveluri cu atingerea și depășirea COTELOR DE ATENȚIE s-au înregistrat pe unele râuri din zonele de deal și munte din nord – vestul, vestul și sud – vestul țării datorită precipitațiilor însemnate cantitativ cazute în interval și propagării.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Talna – Pașunea Mare (270) – jud. SM, Valea Roșie – Pocola (250+16) – jud. BH, Crișul Negru – Tinca (350+6) – jud. BH, Crișul Alb – Vața de Jos (350+1) – jud. HD,
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 75 din 19.11.2022.
 
b) DUNĂRE  
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19 – 20.11.2022 a fost staționar, având valoarea de 2400 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
  În aval de Porţile de Fier debitele au fost în fi relativ staţionare pe sectoarele Gruia – Calafat şi Cernavodă – Isaccea, în scădere pe sectorul Bechet – Călărași și în creştere uşoară la Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
20.11.2022 ora 07.00 – 21.11.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Târnave, Olt, bazinele superioare și mijlocii ale Argeșului și Ialomiței, afluenții Mureșului inferior, , iar pe cursurile inferioare ale Someșului, Crasnei, Barcăului și Crișurilor, creșterile se vor datora numai propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței, pe afluenții Prutului și cele din Dobrogea, debitele vor fi staționare, iar pe celelalte vor fi în general în scădere.
Sunt posibile creșteri mai însemnate de niveluri și debite cu atingerea și depășirea COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri din jumătatea de sud a țării datorită precipitațiilor mai însemnate cantitativ, prognozate. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (2500 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și la Tulcea și în scădere pe sectorul Bechet – Isaccea.