Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 21.04.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
20.04.2022 ora 07.00 – 21.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea unde au fost relativ staționare.
Ușoare creșteri de debite s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Crișana și Banat datorită precipitațiilor lichide, slabe cantitativ căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă. 
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul superior şi mijlociu al Bistriței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Moravița, Vedea, Trotuș, Bârlad şi pe afluenții Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 20.04.2022 – 21.04.2022 a fost  în scădere,  având   valoarea   de   5400   m3/s,   sub   media  multianuală  a  lunii  aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele și Călărași – Tulcea, staționare la Zimnicea și în creștere pe sectorul Giurgiu – Oltenița.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
21.04.2022 ora 07.00 – 22.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile mici din bazinele superioare și mijlocii ale Crișurilor și Arieșului unde vor fi în creștere datorită cedării apei din stratul de zăpadă și propagării. Pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și bazinul superior al Jiului vor fi în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, iar pe cele din Dobrogea creșterile se vor datora numai precipitațiilor prognozate și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, bazinul mijlociu și inferior al Jiului și afluenții Prutului, debitele vor fi relativ staționare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staţionar (5400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.