Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.11.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 21.11.2022 ora 07.00 – 22.11.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice Tur, Lăpuș, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, bazinul mijlociu și inferior al Someșului și cursul inferior al Izei, unde au fost în scădere și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite, cu atingerea și depășirea COTELOR DE APĂRARE, s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice Crișul Alb, Bega, Pogăniș și Timișul superior, ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval și pe fondul unor niveluri ridicate generate de precipitațiile înregistrate în zilele anterioare.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Crișul Alb – Vața de Jos (350+36)-jud.HD și Niraj – Cinta (370)-jud.MS. 
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Nirajul Mic – Miercurea Nirajului (250+30)-jud.MS, Niraj - Miercurea Nirajului (175+10)-jud.MS și Sașa – Poieni (50+6)-jud.TM.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30 – 90% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare)  pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Moldova, Suceava, bazinele superioare și mijlocii ale Jiului,  Oltului, Argeșului, trotușului, Bistriței și bazinele superioare ale Cernei și Ialomiței și mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, pe cursul inferior al Bistriței și afluenții Prutului superior.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și o  ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 76 din 21.11.2022.
 
b) DUNĂRE  
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21 - 22.11.2022 a fost în creştere, având valoarea de 3100 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Brăila– Tulcea, în scădere pe sectorul Bechet – Oltenița și staționare pe sectorul Călărași – Vadu Oii. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 22.11.2022 ora 07.00 – 23.11.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe prognozate și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișul Repede, bazinele superioare ale Someșului, Someșului Mic, Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului, Arieșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului, Ialomiței, Jijiei, Bârladului, afluenților de dreapta ai Siretului și cursul inferior al Someșului, unde vor fi în scădere și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite ca urmare a propagării viiturilor formate anterior se vor înregistra pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor Crișul Alb și Bega.
Se va mai situa peste COTA DE ATENȚIE râul Crișul Alb la stația hidrometrică Vața de Jos (350+10)-jud.HD, în scădere.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 76 din 21.11.2022 până la ora 9:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (3900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Călărași și Galați - Tulcea și staţionare pe sectorul Cernavodă – Brăila.