Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 24.10.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 23.10.2022 ora 07.00 – 24.10.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale Vișeului, Izei, Turului, Mureșului și cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice ale Crișurilor, bazinele superioare şi mijlocii ale Vișeului, Izei, Turului şi Someșului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someș, Crișul Repede, Bârzava, bazinele superioare ale Izei, Turului, cursul Mureșului, unii afluenți din bazinele superioare ale Argeşului, Ialomiței, cursul superior al Trotuşului şi pe cursul superior şi mijlociu al Bistriţei și mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Nera, Cerna, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE  
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23 – 24.10.2022 a fost staționar, având valoarea de 2700 m3/s, sub media multianuală a lunii octombrie (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 24.10.2022 ora 07.00 – 25.10.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur și pe cursul superior al Prutului, în scădere pe râurile din bazinele hidrografice ale Someșului, Crișurilor și bazinul inferior al Mureșului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite, pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, mai ales pe cele din nord-vestul, nordul și nord-estul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (2600 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.