Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.04.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
24.04.2022 ora 07.00 – 25.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide, sub formă de aversă, căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Someșul Mare, Someșul Mic, Crișuri, Arieș, Strei, bazinele superioare și mijlocii ale Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Bistriței (afluent al Siretului) și bazinul superior al Jiului.
Pe râurile din Dobrogea, din bazinele hidrografice Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Suceava, Moldova, Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Bârlad, afluenții Prutului și afluenții din bazinul inferior al Bistriței debitele au fost în general staționare, iar pe celelalte în scădere.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, pe cursul superior al Jiului,  și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, Prut (aval Stânca-Costești) şi pe afluenții din bazinul inferior al Bistriței. 
   În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA  HIDROLOGICĂ nr.13 din 24.04.2022
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 24.04.2022 – 25.04.2022 a fost  în scădere, având valoarea de 5000 m3/s, sub media  multianuală  a  lunii  aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Brăila şi relativ staţionare pe sectorul Galați – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
25.04.2022 ora 07.00 – 26.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide, sub formă de aversă, prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Suceava, Moldova, Bistrița (afluent al Siretului), Bahlui și Jijia. 
Pe râurile din Dobrogea, pe cele din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad, pe cursul inferior al Prutului debitele vor fi staționare, iar pe celelalte râuri vor fi în general în scădere.
Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri mici din Maramureș, Crișana și nord – vestul Moldovei.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (4900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galaţi şi relativ staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.