Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.04.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 26.04.2022 ora 07.00 – 27.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a propagării viiturilor formate anterior și cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș (exceptând bazinul Someșului Mic, unde au fost în scădere), bazinele mijlocii și inferioare ale Crișurilor, Târnavelor, afluenților de dreapta ai Siretului și cursul acestuia, cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului, Timișului, Bârzavei, Cernei și cursul superior al Prutului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, cursul mijlociu și inferior al Prutului și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost în general staționare și în scădere pe celelalte râuri din țară.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Someș, Arieș, Bega, Bârzava, Caraș, bazinele superioare și mijlocii ale Crişurilor, bazinul mijlociu și inferior al Timișului, bazinul superior al Bistriței, cursul superior al Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Moravița, Nera, Vedea, Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, bazinul mijlociu și inferior al Prutului, afluenții din bazinele inferioare ale Jiului, Bistriței, unii afluenți ai Sucevei și cursurile inferioare ale Buzăului şi Moldovei.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA  HIDROLOGICĂ nr.14 din 25.04.2022 până la ora 12:00.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Bârzava la stația hidrometrică Partoș (50+19) - jud.TM, ca urmare a propagării undelor de viitură formate anterior în amonte.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 26.04.2022 – 27.04.2022 a fost în scădere, având valoarea de 4700 m3/s, sub media  multianuală  a  lunii  aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Tulcea și în creștere la Calafat.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 27.04.2022 ora 07.00 – 28.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere, ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor prognozate, sub formă de aversa și cu caracter torențial, propagării și cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane, exceptând râurile din bazinul hidrografic Vedea, bazinele inferioare ale Jiului și Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare. 
Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe unele râuri mici din Crișana, Banat, nordul Munteniei și Moldova.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (4700 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia și pe sectorul Corabia – Tulcea și staționare pe sectorul Calafat – Bechet.