Avertizări
Situația și prognoza hidrologică
Legături Utile
Ministerul Mediului
Ministerul Apelor și Pădurilor
Administrația Națională "Apele Române"
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
World Meteorological Organization
International Association of Hydrogeologists
International Association of Hydrological Sciences
Central and Eastern European Network of Basin Organization
International Network of Basin Organizations
Ministerul Apelor și Pădurilor
Administrația Națională "Apele Române"
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
World Meteorological Organization
International Association of Hydrogeologists
International Association of Hydrological Sciences
Central and Eastern European Network of Basin Organization
International Network of Basin Organizations
Înapoi
Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.04.2022 ora 07.00
Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 28.04.2022 ora 07.00 – 29.04.2022 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită preciptațiilor, sub formă de aversă, însemnate cantitativ, căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane şi propagării, exceptând râurile din bazinul Vedea și pe cele din Dobrogea, unde au fost staționare.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite cu atingerea și depășirea COTELOR DE ATENȚIE s-au produs pe unele râuri mici din Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș, datorită averselor torențiale, mai importante cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Crișul Alb, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, bazinele superioare și mijlocii ale Bistriței (afluent al Siretului), Moldovei, bazinele superioare ale Crișului Negru, Jiului, Oltului, Argeșului, Buzăului, pe cursurile superioare ale Putnei și Prutului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Vedea, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Prutului și Jiului inferior şi pe unele râuri din Dobrogea.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice Crișul Alb – Vața de Jos (350+3) – jud. HD și Jiu – Răcari (330) – jud. DJ
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Briheni – Șuștiu (175+4) – jud. BH, Crișul Alb – Gurahonț (150+20) – jud. AR, Bega – Făget (220) – jud. TM, Sasa – Poieni (50+3) – jud. TM, Gladna – Fârdea (110+14) – jud. TM, Hăuzeasca – Fârdea (180+2) – jud. TM, Orlea – Celei (180+6) – jud. GJ și Bughea – Bughea de Jos (150+2) – jud. AG.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr.16 din 28.04.2022.
In interval au fost emise trei AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate şi o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 28.04.2022 – 29.04.2022 a fost staționar, având valoarea de 4700 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Călărași – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Oltenița.
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 29.04.2022 ora 07.00 – 30.04.2022 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând cursul Siretului, cursurile mijlocii și inferioare ale Sucevei, Moldovei, Bistriței, Trotușului, Putnei, Rm. Sărat, Buzăului, Jiului, Bârzavei, Timișului, Begăi, Mureșului, Arieșului, Crișurilor, Someșului, cursurile inferioare ale Bârladului, Cernei, Nerei, Barcăului și Crasnei unde vor fi în creștere prin propagare.
Pe râurile din bazinul Vedea, bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței, pe afluenții Oltului inferior și pe cele din Dobrogea, debitele vor fi staționare.
Sunt posibile ușoare creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal datorită averselor, slab cantitativ, prognozate, precum și pe râurile mici din zonele montane datorită efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă și precipitațiilor lichide prognozate.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr.16 din 28.04.2022.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (4700 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Cernavodă – Tulcea și în creştere pe sectorul Bechet – Călăraşi.