Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.03.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
29.03.2022 ora 07.00 – 30.03.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crișul Repede, Crișul Negru, Timiș, Nera, Cerna, Siret (exceptând bazinul Bârladului, unde au fost relativ staționare), bazinele superioare ale Jiului, Oltului, cursul mijlociu și inferior al Mureșului și cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere ușoară ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Debitele se situează, în general, la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, cursurile superioare ale Someșului Mare, Buzăului, Moldovei şi cursurile superioare şi mijlocii ale Bistriţei, Sucevei şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Alb, Târnava Mare, Bega Veche, Moravița, Nera, Jiu, Tazlău, Putna, Bârlad, Ialomița, bazinul inferior al Oltului, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului, afluenţii Prutului și unele râuri din Dobrogea.
Formaţiunile de gheaţă (predominant gheață la maluri, pod de gheață) existente, izolat,  pe unele râuri din bazinele superioare ale Mureșului, Trotușului și Bistriței au fost în diminuare, restrângere și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 29.03.2022 – 30.03.2022 a fost în creștere, având valoarea de 3300 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia și Călărași– Tulcea și în creștere pe sectorul Tr. Măgurele – Oltenița.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
30.03.2022 ora 07.00 – 31.03.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general, relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crișuri, Arieș, Cerna, Nera, Siret (exceptând bazinul Bârladului unde vor fi staționare), bazinele superioare şi mijlocii ale Jiului, Oltului, bazinele superioare ale Argeşului, Ialomiței și cursul mijlociu și inferior al Mureșului, unde vor fi în creștere ca urmare a efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, izolat pod de gheață) existente vor fi în diminuare, restrângere și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (3400 m3/s).
Pe sectorul aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Giurgiu - Cernavodă, staționare la Bechet și în scădere pe sectoarele Corabia – Zimnicea și  Hârșova – Tulcea.