Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.11.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
29.11.2022 ora 07.00 – 30.11.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele superioare ale Cernei și Jiului, unde au fost în ușoară creștere ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Nera, Vedea, Bârlad, Prut, pe cele din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, bazinul superior al Timișului, bazinele inferioare ale Cernei și Oltului, unde au fost relativ staționare.
Mici creșteri de niveluri și debite s-au mai înregistrat și pe unii afluenți aferenți bazinelor inferioare ale Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului, Ialomiței și pe unele râuri din Dobrogea, ca urmare a precipitațiilor slab cantitativ căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste normalele lunare multianuale, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu (exceptând unii afluenți din bazinul mijlociu), Olt (exceptând cursul superior și unii afluenți din bazinul inferior), Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Tazlău, Bârlad, bazinul inferior al Bistriței, cursurile Prutului, Jijiei și cele din Dobrogea, unde se situeaza la valori cuprinse între 30-80%.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE  
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29 - 30.11.2022 a fost în scădere, având valoarea de 6000 m3/s, peste media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat– Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
30.11.2022 ora 07.00 – 01.12.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinul hidrografic Cerna, bazinul superior al Jiului și afluenții săi de dreapta, unde vor fi în ușoară creștere ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute și apropagării și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Crasna, Barcău, Bârzava, Caraș, Nera, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Prut, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Mureșului, Târnavelor și Timișului, unde vor fi staționare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unii afluenți aferenți bazinelor inferioare ale Oltului, Vedei și Argeșului, ca urmare a precipitațiilor slab cantitativ prevăzute.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (5800 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet și în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.