Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.03.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 30.03.2022 ora 07.00 – 31.03.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Mureș (cu excepția bazinului inferior al Târnavelor, unde au fost staționare), Timiș, Bârzava, Cerna, pe afluenții de dreapta ai Siretului, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Carașului, Nerei, Jiului, Motrului, Gilortului și Oltului, în scădere pe cursul superior al Prutului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creşteri de niveluri şi debite s-au înregistrat şi pe alte râuri mici din zonele de deal și munte, ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, bazinele superioare ale Turului, Someșului, Someșului Mic, Arieșului, Buzăului, Moldovei şi cursurile superioare şi mijlocii ale Bistriţei și Sucevei şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Alb, Târnava Mare, Bega Veche, Moravița, Nera, Jiu, Tazlău, Putna, Bârlad, Ialomița, bazinul inferior al Oltului, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului, afluenţii Prutului și unele râuri din Dobrogea.
Formaţiunile de gheaţă (predominant gheață la maluri) existente, izolat, pe cursurile superioare ale Trotușului, Bistriței și Cârlibabei au fost în diminuare, restrângere și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 30.03.2022 – 31.03.2022 a fost în creștere, având valoarea de 3400 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staționare pe sectoarele Bechet – Călărași și Isaccea – Tulcea și în scădere pe sectorul Cernavodă – Galați.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 31.03.2022 ora 07.00 – 01.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, cele din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței, Prutului, bazinele inferioare ale Jiului și Oltului, unde vor fi relativ staționare.
Creșteri importante de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă și a cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri din bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Lăpuș, Crișul Repede, Crișul Negru, Bega, Timiș, Cerna, Jiu și Motru.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri) existente vor fi în diminuare, restrângere și eliminare.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (3500 m3/s).
Pe sectorul aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat, Corabia – Oltenița și Vadu Oii – Tulcea și staționare la Bechet și pe sectorul Călărași – Hârșova.