Despre noi

In anul 2002, ca urmare a reorganizarii structurii administrative de gestionare a apelor la nivel national, componentele de hidrologie si gospodarire a apelor s-au constituit intr-o institutie independenta sub denumirea de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), care se afla sub autoritatea Administratiei Nationale "Apele Romane" ca unitate componenta a acesteia, in baza Ordonantei de Urgenta 107/2002 aprobata prin Legea nr. 404/2003.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor este unicul institut national de specialitate care reprezinta Romania in domeniul hidrologiei,hidrogeologiei si gospodaririi apelor atat la nivel national cat si international.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor raspunde de :

-realizarea obiectivelor de cercetare si dezvoltare a activitatilor de hidrologie, hidrogeologie si gospodarire a apelor la nivel national

-implementarea produselor specifice in activitatea de gospodarire a apelor

-diseminarea informatiilor de specialitate , contribuind la protectia vietii si a bunurilor in caz de fenomene hidrologice periculoase (inundatii, secete, inghet)

-constituirea si actualizarea Fondului National de Date Hidrologice si Hidrogeologice

-realizarea programelor si acordurilor internationale in care este angrenat (O.M.M., PHI UNESCO, U.E., etc.)

-schimbul de date, informatii si prognoze hidrologice la nivel international

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor este membru si participant activ in numeroase asociatii si organizatii :

  • Asociatia Romana de Stiinte Hidrologice
  • Organizatia Meteorologica Mondiala – OMM
  • Comitetul National pentru Programul Hidrologic International- PHI UNESCO
  • Asociatia Internationala a Stiintelor Hidrologice-IAHS
  • Uniunea Europeana a Stiintelor Pamantului